Personenalarmering voor noodsituaties

Kies de juiste persoonsalarmering voor uw situatie

Personenalarmering is een alarmsysteem om hulp te roepen in noodsituaties. Door een noodknop die u bij zich draagt, kunt u zelf gekozen contactpersonen of de hulpdiensten waarschuwen. Waar u ook bent!

Uniek aan het personenalarm van Feenstra is dat in een noodsituatie uw contactpersonen tegelijkertijd worden gebeld en uw locatie zien. De eerste die opneemt kan direct met u communiceren om af te stemmen wat er moet gebeuren. Neemt er niemand op, dan wordt u automatisch doorverbonden met de meldkamer van Feenstra. Zo weet u zeker dat u de beste hulp krijgt, met één druk op de knop.

Personenalarmering Max

Met Feenstra Max Personenalarmering kunt u langer verantwoord zelfstandig wonen, met meer gemoedsrust en meer bewegingsvrijheid. Want mocht er iets gebeuren, dan is hulp altijd dichtbij. Waar u ook bent! Stel dat u valt, onwel wordt, de weg kwijtraakt of u niet veilig voelt, dan drukt u op de noodknop en u heeft direct contact.

Noodknop personenalarm

Voordelen Personenalarm van Feenstra Beveiliging

  • Uniek systeem dat meerdere personen tegelijk belt
  • Gegarandeerd verbinding, 24/7 meldkamer bereikbaar
  • Noodknop, draagkoord, draagclip en oplaadstation inbegrepen
  • Onbeperkt aantal alarmeringen
  • Slechts 1 keer per 5 dagen opladen
  • Gratis onderhoud en klantenservice
  • GPS locatie tracking en man down functie
  • Uit te breiden met armband, medicatiereminders en welzijnsmeldingen

Personenalarmering Alert

Voelt u zich weleens onveilig? Tijdens uw werk, 's avonds op straat, bij het uitgaan, op reis of alleen thuis? Of maakt u zich zorgen om uw kinderen als ze alleen zijn? Dan is dit de oplossing! Eén druk op de knop en er komt hulp. De Feenstra Alert noodknop werkt met een simkaart en is hierdoor 100% mobiel.

cover-Personenalarmering-feenstra

Download brochure personenalarmering

Wilt u meer informatie over personenalarmering en hoe dit hulp kan bieden in noodsituaties? Download dan hier de gratis brochure Personenalamering. Hier vind u onder andere meer informatie over het belang van een 24/7 meldkamer, in welke situaties een noodknop hulp kan bieden en hoe het persoonsalarm werkt.

Veel gestelde vragen over personenalarmering

Wilt u meer informatie over personenalarmering en hoe dit hulp kan bieden in noodsituaties?
Lees de veel gestelde vragen:

Waarom een apart alarmapparaat i.p.v. alarmeren via een telefoon of smartphone?

Het maken van een alarm via een telefoon is prima als u in staat bent een telefoon snel te bedienen. Echter, veel mensen hebben een beveiligingscode op hun telefoon en moeten vervolgens naar een telefoonnummer zoeken. Als iemand die wordt gebeld niet opneemt of men in een voicemailmenu komt, moet men opnieuw een ander nummer kiezen. In een panieksituatie kan dit erg lastig zijn en wil je snel kunnen handelen.

Wat is het verschil tussen de mobiele alarmering en bellen met 112?

U mag het alarmnummer 112 alleen maar voor spoedeisende hulp gebruiken. Bijvoorbeeld als u dringend medische hulp nodig heeft. Vaak is dat niet het geval en kan 112 u niet verder helpen. Heeft u geen mobiele telefoon dan dient u gebruik te maken van een vaste telefoon en die heeft u niet altijd in de buurt. Heeft u wel een mobiele telefoon dan heeft u als voordeel dat u niet altijd met u mobiele telefoon hoeft rond te lopen. En met onze mobiele alarmering heeft u met één druk op de knop direct contact met een van uw mantelzorgers.

Werkt de mobiele alarmering ook buitenhuis?

Jazeker, de Feenstra mobiele alarmering werkt op basis van een GSM signaal, gelijk aan een mobiele telefoon, en werkt zowel binnen- als buiten huis.

Wat als geen van de contactpersonen de oproep beantwoordt?

Indien een alarmoproep onbeantwoord blijft door de contactpersonen, dan belt het Feenstra platform naar de Feenstra Alarmcentrale (ACN Nederland).

Wat doet de alarmcentrale nadat deze een melding heeft ontvangen?

Afhankelijk van de situatie zal de centralist in actie komen. Dat kan variëren van het opnieuw bellen van contactpersonen of de door u aangegeven zorginstanties tot in een uiterste situatie de politie of ambulance.

Hoe lang gaat de accu van het alarmapparaat met een volle lading mee?

Dit is afhankelijk van het gebruik, de bel duur en bewegingen. Bij normaal gebruik gaat de batterij tussen de 3 - 5 dagen mee.

Staat uw vraag er niet tussen?

Klik dan op de onderstaande knop voor meer vragen en antwoorden.
Is uw vraag nog steeds onbeantwoord? Neem dan contact op met onze klantenservice!

Personenalarm Bestellen

U kunt bij Feenstra gemakkelijk zelf personenalarmering aanvragen! U kunt direct kiezen tussen personenalarmering Max en personenalarmering Alert. Ook kunt u zelf bepalen of u het systeem zelf installeert met hulp op afstand, of liever een monteur van Feenstra laat komen. De eerste optie is uiteraard iets voordeliger. Na 1 jaar is het abonnement maandelijks opzegbaar.