Brandbeveiliging

Rookmelders

Tips voor het plaatsen van rookmelders

Rookmelders waarschuwen u en uw medebewoners als er brand uitbreekt in uw woning. Ze voorkomen dat u onnodig veel rook inademt en zorgen dat u tijdig kunt wegkomen. Vanaf juli 2022 zijn rookmelders verplicht in elke woning in Nederland. Net als bij andere vormen van beveiliging is het van groot belang dat ze op de juiste manier worden geïnstalleerd. Uit onderzoekscijfers blijkt echter dat dit vaak niet het geval is. Waar en hoe moet u rookmelders ophangen, en waar moet u allemaal rekening mee houden? We hebben de belangrijkste informatie voor u bij elkaar gezet.

Alpha rookmelder 220v GS517a F-logo

Rookmelders Verplicht in elke woning

Rookmelders zijn vanaf 1 juli 2022 verplicht in elke woning in Nederland, zowel koop als huurwoningen. Vanaf 2003 gold deze verplichting al voor nieuwbouwwoningen. Omdat brand nu eenmaal in elk type woning uit kan breken en er elk jaar slachtoffers vallen door het inademen van rook, is het niet meer dan logisch dat deze verplichting is uitgebreid naar alle woningen. De verplichting houdt in dat op elke woonverdieping minimaal 1 rookmelder geplaatst is.

ACTIE: Derde rookmelder gratis!Bij onderhoud of installatie van uw alarmsysteem direct rookmelders aan de meldkamer koppelen?
Vraag uw adviseur of monteur naar de mogelijkheden.

Rookmelders extra belangrijk door verminderde vluchttijd

De vluchttijd die nodig is om in geval van brand veilig weg te komen, is de afgelopen jaren teruggelopen van ongeveer 17 tot nog maar enkele minuten. Verklaringen hiervoor zijn het toenemend gebruik van brandbare materialen in meubilair en een steeds groter aandeel hoogbouw in steden. De teruggelopen vluchttijd, plus het feit dat de brandweer gemiddeld in 7 minuten en 24 seconden ter plaatse is, maken rookmelders en andere brandveiligheidsmaatregelen extra belangrijk. Zo adviseert de brandweer ook om binnendeuren te sluiten. Dit voorkomt de snelle verspreiding van schadelijke stoffen.

brand-in-huis

Waar moet ik een rookmelder plaatsen?

Volgens de nieuwe wet moet elke woonlaag van een woning voorzien zijn van een rookmelder. Gebruikelijke plaatsen zijn de overloop en de hal, omdat vluchtroutes meestal via deze ruimtes lopen. Daarnaast moet elke afgesloten ruimte waar een vluchtroute doorheen loopt een rookmelder hebben. Omdat rook opstijgt, wordt een rookmelder altijd aan het plafond bevestigd. Hang het apparaat zo veel mogelijk in het midden, en in ieder geval 50 centimeter van een muur of hoek.

Waar geen rookmelder plaatsen?

Rookmelders kunnen beter niet opgehangen worden in ruimtes waar veel condens, rook of gassen vrijkomen. In bijvoorbeeld de badkamer, keuken of garage gaat een rookalarm vaak af zonder dat er iets ernstigs aan de hand is. Voor deze ruimtes zijn er hittemelders verkrijgbaar. Deze reageren niet op rook maar op hitte. Ook is het verstandig de rookmelder niet te dicht naast een warme lamp of ventilatierooster te hangen. Deze kunnen onbedoeld een reactie bij de melder opwekken.

Hoeveel rookmelders plaatsen?

Hoeveel rookmelders u moet plaatsen, is afhankelijk van uw huis en hoe veilig u het wilt maken. Zoals hierboven beschreven, is het wettelijk verplicht om op elke woonlaag ten minste één rookmelder te plaatsen. Voor extra veiligheid is het echter verstandig er meer op te hangen.

Zo geeft de brandweer het advies om naast een rookmelder op elke woonlaag, ook in elke slaapkamer een melder te plaatsen. Volgens de brandweer is dit het minimale advies waarbij u op tijd wordt gewaarschuwd en veilig kan vluchten. Als u echter voor de optimale beveiliging wil gaan, dan wordt er geadviseerd om naast elke woonverdieping en slaapkamer, ook nog de aparte ruimtes, zoals een bijkeuken of tv kamer te beveiligen met een rookmelder.

rookmelder-huis
alarm en rook

Rookmelders koppelen

Rookmelders kunnen vaak onderling gekoppeld worden. Op deze manier gaan alle rookmelders tegelijk af als er ergens in huis rook wordt geconstateerd. Dit zorgt voor een stuk extra veiligheid. Rookmelders kunnen daarnaast worden gekoppeld aan uw alarmsysteem. Als u uw rookmelder verbindt met uw alarmsysteem, krijgt u ook een waarschuwing bij brand als u niet thuis bent.

Bij installatie van een alarmsysteem bij Feenstra of tijdens een onderhoudsbeurt van uw alarmsysteem kunt u bij de beveiligingsmonteur aangeven dat u graag één of meerdere rookmelders wenst. Nu tijdelijk krijgt u de derde rookmelder gratis (t.w.v. €164,-)! Voor meer informatie vraag het onze monteur tijdens de afspraak of neem contact met ons op.

Waarom het juist plaatsen van een rookmelder zo belangrijk is

Als het goed is, heeft u nu een goed idee hoe u een rookmelder moet plaatsen. Dat dit lang niet altijd goed gaat, blijkt uit het feit dat 70% van de Nederlandse huishoudens een rookmelder in huis heeft, maar dat maar 45% van de huishoudens beschikt over een werkende rookmelder. Het percentage huishoudens dat rookmelders heeft die werken én op de juiste plek hangen, is nog lager: 35%. Onderzoek wijst uit dat hoe meer bouwlagen een woning telt, hoe kleiner de kans is dat deze beschikt over ten minste één werkende rookmelder per verdieping. Veel voorkomende redenen voor niet-werkende rookmelders zijn verkeerde montage, stofophoping of een lege batterij. Test uw rookmelders daarom regelmatig en vervang batterijen op tijd. Maak uw rookmelder verder nooit onklaar als hij vaak onbedoeld afgaat. Hang het apparaat dan liever op een meer geschikte plek.

Bij Feenstra kunnen we u ook helpen hierbij. Als u de rookmelders namelijk bij uw alarmsysteem aanschaft, verzorgen wij niet alleen de installatie van de melders, maar nemen we ze ook mee in het onderhoud. Daarnaast controleren we of de rookmelders nog werken via onze alarmcentrale waar de rookmelders aan zijn gekoppeld. Vraag vrijblijvend advies aan om de details voor uw situatie te bespreken.

Chat openen
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?